Sklisikkerhet

Sklisikring

Den vanligste typen overflate i en trapp utendørs er gitterrist i stål både i trinn og repos. Trinnene har da bærestål og tverrstål, eller rundstenger, som med ulike tenner kan forbedre gripeevnen under skoen. Selv om du velger en slett plate eller en annen form form overflate vi benytter, har disse overflatene ulike egenskaper som påvirker friksjon og sklisikkerhet.

Det er vanligere med skli relaterte ulykker i en trapp enn at man snubler og faller. Avstanden mellom trinn samt trinndybde har også innvirkning på hvordan man går i trappen og dermed også ulykkesrisikoen.

For å kunne måle risikoen for å skli gjøres det rampe tester i laboratoriemiljø hvor materialet er inndelt etter hvor stor risikoen for å skli er. Man kan generelt si at friksjonstallet påvirkes av den pålagte kraften, på temperaturen og hvordan overflaten på underlaget er, så vil man være helt sikker må testene utføres i det virkelige miljøet. Testene i R-klassene gjøres med hensyn til risikoen for å skli med sko.

Eiendomseiere skal sklisikre overflater og kan bli erstatningspliktige om skli relaterte ulykker inntreffer. Det er derfor viktig å ha rett type overflate i en trapp eller gitterrist om risikoen for å kunne skli er tilstede.

Olje appliseres på rampe av rett gulvtype og testpersonene går med små skritt bakover og fremover med sko til de sklir (testpersonen har sikkerhetsline for å forhindre skade). Den digitale målingen bestemmer derav R-klassen basert på glidningsvinkelen. Verdiene begynner med R9, noe som tilsvarer verste sklimotstand og fortsetter til den beste sklimotstanden, klasse R13.

R-Klasser

Vi bruker informasjonskapsler for å få nettstedet til å fungere på en god måte for deg. Ved å fortsette å surfe godtar du at vi bruker informasjonskapsler. Hva er informasjonskapsler?